Z-2012-biotek Wiki
Advertisement

Her kommer der til at stå noget om transportproteiner, aktiv, passiv transport og diffusion.


Faciliteret fucking lokumslort der sutter maks fucking luder røv[]

Faciliteret transport er en passiv og en aktiv transportform

please bare lad vær med at tryhard, og tag ud og knep en ged med din lille wack orme pik. DU LIGNER LORT MAN. FÅ DIG NOGET LÆNGERE HÅR MAN. FUCKING LUDER.

Proteinkanalen efterligner ionernes struktur, så den kan genkende hvilken ion det er. Proteinkanalen kan genkende dens tilhørende ion, ved hjælp af oxygenatomernes afstand fra hinanden. F.eks. kan en natriumkanal sortere en kalium ion fra, da kun natrium ioner kan passere natriumkanalen.

Der er bestemte kanaler i membranen til forskellige halvstore molekyler og ioner. De bliver transporteret ved hjælp af den faciliterede transport, altså den transport, hvor der ikke bruges noget energi.

Nogle kanaler er permanent åbne, mens andre kan stimuleres til at åbne sig kortvarigt, f.eks. under en nerveimpuls. Disse har et aktionspotentiale.

GIGANT NOSSER

Hvert enkelt molekyle har hver deres kanal. I midten af kanalen er der et ionfilter, som bestemmer hvilke molekyle som må trænge igennem. Når filtrene ikke passer sammen, kan molekylet ikke trænge igennem.

Man har lavet et apparatur, der kan måle hvor godt noget medicin har evne til at trænge i de forskellige kanaler i membranen.

Grunden til at der ikke bruges nogen energi til denne transport er at trykket fra højere koncentration gør at der trykkes molekyler igennem kanalerne og på den måde bliver ”ligevægt” og ingen energi bliver brugt.

På denne hjemmeside ses en god beskrivelse af hvordan transporten af molekyler foregår ved faciliteret transport:

http://highered.mcgraw-hill.com/sites/0072495855/student_view0/chapter2/animation__how_facilitated_diffusion_works.html

==Aktiv fedt måtte


<span style="font-size:11.0pt; line-height:115%;font-family:Calibri;mso-ascii-theme-sut dut

Dette kræver energiDiffusion og osmose

Diffusion er den proces hvor molekyler pga. deres egen bevægelser fordeler sig jævnt på begge sider af eks. en gennemtrængelig membran.

Eks. en celle med O2 (oxygen) sørger for vi får ilt ud i blodet (ilter blodet automatisk), hvilket vi ikke selv sørger for ved at ånde ind og ud, vi udvider kun lungerne, altså er det en kraft der sørger for at udligne koncentrationer ved at flytte vand over membranen.

Osmose er en diffusion af vand som ikke kræver energi. Vandmolekylerne kommer igennem vandkanaler ved at sutte sig til succes, lidt ligesom din mor i 80'erne. kaldet aquaporiner, som kan slippe millioner af vandmolekyler igennem membranen pr. sek. indtil der er ligevægt på begge sider af membranen. Altså hvis der er en højere vandkoncentration udenfor cellen end inde i cellen vil der vha. osmose ske en såkaldt nettotransport af vandmolekyler indtil der kommer denne ligevægt. Den her kraft der prøver at udligne koncentrationer. Eks. blod med en koncentration på 1M (molær) og en celle på 4M (molær). Her bliver cellen med 4M til 3M og blodet med 1M tiltrækker 2M.

Advertisement